Храненето и питейният режим са едни от най-важните ,имайки в предвид разхода на енергия от физическите натоварвания.Приемането на въглехидрати ,мазнини и белтъци е приблизително 50-60%-въглехидрат,15-20% – мазнини и 15-20% – белтъци (вариациите се определят и от вида спорт).
Интензивното натоварване налага храни богати на въглехидрати,които са основен източник на енергия за мускулното съкращение.От друга страна ,продължителната интензивна работа подтиска белтъчния синтез и използва част от белтъците,като градивен материал и мoже да доведе до спад на скоростно-силовите качества.В тези случай обикновено се препоръчва белтъчно-мастна диета.Мазнините, също са голям източник на енергия ,но тяхното усвояване изисква повече наличие на кислород ,т.е аеробна работа.
Пълноценното хранене има следните изисквания:
*Количествения състав на храната да отговаря на енергийните нужди.
*Качествения състав на храната да отговаря на необходимите за растежа и функционирането хранителни вещества.
*При тежки натоварвания ,да се приемат високо енергийни храни.
*Тежките натоварвания израсходват витамини и минерали,което изисква техния допълнителен прием.
*Храната да осигурява пълно възстановяване на енергийните запаси на организма и по възможност да се приема 3-4 часа преди физическо натоварване.
В подготвителния период на спортиста,се препоръчва увеличаване на калорийността на храната с 10-15%, за по бързото и лесно възстановяване на енергийните запаси,от тежките натоварвания.В дните преди състезания,се препоръчва леко да се увеличи приема на въглехидрати основно ,а в състезателни дни ,да се приемат лесно смилаеми такива.
Водата ,разбира се е неизменна част от съществуването на човека и поддържането на водно-солевия баланс на организма.Приема и при спортисти трябва да е поне 2-2,5 литра на ден,а при някои спортове стига и до 4-5 литра.Пълноценото хранене в спорта изисква и приемане на биологично активни вещества-витамини,минерали и др.
Спорта е всързан с много голямо физическо и нервно-мускулно натоварване,в тези случай се препоръчват позволени вещества,които спомагат за устойчивостта на организма и повишаването на неговата работоспособност.Обикновено се използват следните средства:
*Рационално вариране на тренировъчно натоварване по дни и седмици и рационално подреждане на почивките.
*Физикални средства-масажи,водни процедури и процедури усилващи притока на кръв и лимфа и отвеждане на метаболитни продукти от работата на мускула
*Фармакологични средства-имат основна цел да добавят градивни вещества ,необходими за работа на мускула и препарати подпомагащи метаболизма.
*Балансирани храни съдържащи въглехидрарти,мазнини и белтъци,в оптимално съотношение.Високо енергийни храни.