blogКакво се случва с тялото ти, когато не тренираш системно!

536985_416800635061565_448942250_n

Рано или късно се случва на всички – пропускаме тренировката. причините могат да бъдат важни: възстановяване след заболяване или спешна работа , а може би не – просто мързел, но каквото и да е, какво се случва с тялото ни, как ще се справим и колко време ще отнеме да се върнем към нормалния си режим след дълга почивка,отговорите може би ще получим в следващите редове.

 

Кога една почивка е добра?
Ако тренирате във фитнес залата не по-малко от три пъти в седмицата, кратка почивка е дори добра. Eкспертите все по-често говорят за такова състояние на организма , когато атлет се занимава дълго и постоянно увеличава натоварването, малка почивка, ще се отрази на тялото положително, а след това да демонстрира още по-високи показатели.

 

Какви промени настъпват след 10 дни почивка: мозъчни промени?
Учените отдавна са установили положителното въздействие на спорта върху мозъка- физическите упражнения помагат за компенсиране на загубата на памет с възраста, но това не е всичко!
Нови проучвания, на стареенето , показа, че дори кратка почивка в спорта може да причини промени в мозъка. след 10 дни. Кръвния поток към него е намален и то в областта , отговорна за паметта и емоциите.Така че, ако забелязвате, че все по-трудно запомняте информация, върнете се към системни занимания със спорт, това може да помогне!

14 дни почивка: намаляване на издръжливостта!
Почивка от две седмици, ще повлияе на физическата ви форма. ако сте свикнали лесно да изкачвате по стълбите на 7-ми етаж, може да имате проблеми сега – ще се изненадате да забележите ,че се задъхвате повече от преди.
Дългата почивка също така може да се превърне в болка в мускулите и обратно, така че завръщането към спорт трябва да бъде гладко! Почивка във фитнеса дори за 14 дни, може значително да влоши физическата форма на човек.Функционирането на сърдечно-съдовата система намалява, Процесът на градене на мускулна маса е започнал да намалява и чувствителността на съдовата система е увеличена.Освен това, рязкото покачване на кръвното налягане може да има сериозни последици за хората, страдащи от диабет и хипертония.Но има добра новина за вас. Силата се запазва много по-дълго от издръжливостта.

28 дни почивка : намаляване на силата
Почти месец почивкаот тренировки е честно казано много.Промените в тялото ще бъдат разбити. През първите три седмици на принудителна почивка, издръжливостта бързо спада, но още седмица или повече, намалява силата и мускулната издръжливост.
Ако се върнете на тренировка след такъв период, въздържайте се от силови упражнения. изберете физически упражнения, които ще ви помогнат да възстановите аеробния капацитет на организма .
Можете да започнете да тренирате с половината от предишната физическа дейност,която сте извършвали,не бързайте! Тренировките на спортисти, които не проявяват търпение ,а избързват, често завършват с контузии . За завръщането към спортните постижения, основното нещо е умереност.

40-50 дни почивка : можеш да натрупаш мазнини
Липсата на физически натоварвания за толкова дълъг период може да започнете да се запасявате допълнително с килограми ,а за натрупването на мазнини не са застраховани дори опитни спортисти! След месец на бездействие, тялото ви вместо мускул ще започне да синтезира мазнини, тъй като е много по-лесно да се натрупа без никакво упражнение. Досега физическите упражнения са стимулирали и успокоявали нервната ви система,Без спорт тя натрупва стрес и можете да забележите нервност или обратното – апатия и признаци на депресия.

Как да се върнем към системни занимания със спорт след почивка?
Важното е,да знаеш че, връщането към физически натоварвания са основата на живота и най-лесния начин за дълголетие. Каквито и да са причините за принудителното прекъсване, не спирайте натоварването изобщо. Опитайте се да се върнете поне към две кардио тренировки на седмица и допълнително – една за сила. Просто е!

Разходки на свеж въздух , както и няколко упражнения със собственото ви тегло, ще ви помогнат да се чувствате добре, както и да бъдете в тонус , красиви и здрави.

След 3-5 месеца теглото на тялото ви намалява малко: сърцето работи по-бавно, белите дробове вече не са наситени с кислород по същия начин както при системните тренировки, чувствителността към мазнините спада още повече, тялото все повече се стреми да бъде окислено но доставката на кислород в кръвта не е достатъчна и натрупва всичко с, което се храните в мастни депа. Намаляването на физическата дейност,намалява и скороста на метаболитните процеци в тялото.

След 12 месеца, ще имате голям процент мазнини, въпреки че може да не го забелязвате, но тялото ще се опита максимално да се отърве от неактивната мускулна маса и да я замени с мазнини. Ще има риск от високо кръвно налягане, висок холестерол, безсъние, диабет.

Ако желаете да сте щастливи и в тонус,не забравяйте че тренировъчния процес е непрекъснат и води до придобиване на трайни физиологични промени.Изискава много воля и търпение.

© 2022 PrioritySport.bg | Всички права запазени