blogNewsВеригата състезания по лека атлетика за деца Атлетическа лига GO!KIDS!, отново ще бъде част от инициативата “Спортувай с президента”. Купата на президента ,ще бъде връчена в три възрастови групи!

DSC_3110 LR Final_(1)

 

Атлетическа лига GO!KIDS!, на 26 май в град Русе ,ще бъде отново част от инициативата “Спортувай с президента”,в рамките на която Президента на републиката окуражава децата, да бъдат физически активни и да спортуват.
На същото събитие ,ще бъде връчена и Купата на президента на най-бързите деца във възрастите- момчета и момичета родени 2014 , 2015 и 2016 година и по малки.
По време на състезанието ,ще се проведе и “Президентски тест”,в който могат да вземат участие всички деца на възраст от 6 до 15 години. Тестът е предназначен за оценка на общата физическа годност и е цялостна програма за мотивация и физическо възпитание на децата.
Трудът и усилието на децата да спортуват винаги трябва да бъдат ценени.В тази връзка Президентът на Републиката учредява награди в категория:
“Млад спортист”-за постигнати високи резултати ,разпределени, по пол и възрастови групи.
“Активен клас “- за най -активен клас участвал в различни форми на физическа активност.
“Община на годината”- за създаване на най добри условия за спорт и спортни мероприятия.
Номинациите могат да бъдат издигнати от всеки подкрепил инициативата “Спортувай с Президента”, а най -добрите във всички групи,ще бъдат наградени на официална церемония в Президентсвото на република България.

Правила за провеждане на Президентски тест
Упражнение 1: ЛИЦЕВИ ОПОРИ
Начин на изпълнение: Изходно положение лицева опора. Извършва се последователно сгъване и разгъване на ръцете до ъгъл от 90 градуса. Тялото трябва да е обтегнато по време на цялото изпълнение. Резултатът се отчита в брой до отказ.

Упражнение 2. КОРЕМНИ ПРЕСИ
Начин на изпълнение: Изходно положение тилен лег с колене свити на 90 градуса. Стъпалата са разтворени на ширина на раменете, ръцете поставени на тила с лакти в страни. Партньорът придържа стъпалата към земята, а изпълняващия сгъва торса максимално напред и разгъва отново до тилен лег. Работи се по двойки, като единия участник съдейства за коректното изпълнение на упражнението. Резултатът се отчита в брой до отказ. Състезателят може да изпълни неограничен брой коремни преси, но теста отчита първите 200 бр.
Упражнение 3. БЯГАНЕ „СОВАЛКА“
Начин на изпълнение: Изпълняващият застава на стартовата линия и след сигнал пробягва разстоянието по 5 метровата отсечка десет пъти. Бяга се с лице напред, като задължително единия крак трябва да докосне линията преди смяна на посоката. Измерването става с хронометър.
Упражнение 4. ДЪЛЪГ СКОК ОТ МЯСТО
Начин на изпълнение: Скокът се предхожда от подготвителни упражнения за загрявка най-вече на долните крайници. Изпълнява се на твърда повърхност. Отскача се с двата крака едновременно, като ръцете замахват напред и нагоре. Измерването става в точност до 1 см. Позволяват се по два опита като се отчита по-добрия резултат.
Упражнение 5. НАКЛОН НАПРЕД
Начин на изпълнение: От седеж, състезателят бавно се навежда максимално напред, като пръстите на ръцете следват предварително монтирана измервателна линия. Краката са събрани, колянната става докосва пода. Измерването е с точност до 1 см.
Упражнение 6. БЯГАНЕ НА 400 М
Начин на изпълнение: Бягане на една обиколка на стадион или предварително измерена дистанция от 400 м. висок старт. Измерването става с хронометър.

Упражнение 7. ХВЪРЛЯНЕ НА ТОПКА
Начин на изпълнение: Изходно положение от стоеж, прав, стъпалата на ширина на раменете едно от друго, държайки медицинска топка с двете си ръце. За деца до 10 г. възраст упражнението се изпълнява с топка от 1 кг., за по-големите с топка от 3 кг. Измерването става в точност до 1 см.

Записването и участието за теста ,ще става на място в деня на състезанието!
В линка може да откриете пълна информация за инициативата “Спортувай с президента!

https://www.sportuvaisprezidenta.bg/?go=cup&p=detail&cupId=34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2022 PrioritySport.bg | Всички права запазени